Aile Bütçesini Koruma Yolları

Yaşam

Aile Bütçesini Koruma Yolları

Kimi 'Aile bütçemiz felaket durumda' derken, kimileri de: 'Bütçemizi normalleştirmek için harcamalarımızı kesmeliyiz' diyebilir. Bu konuşmaları pek çok kere duyuyoruz ve hayatta kalabilmek için bütçemizi titizlikle korumamız gerektiğini biliyoruz.




Aile bütçesi, toplam ailenin gelir ve giderlerini içeren basit bir finansal plandır. Elbette, bütçe bir ailenin her üyesinin gelirini de içerir. Aynı şekilde, her üyenin kendi bütçesinin tamamı için bir yük olabilecek kendi harcamaları vardır.

Aile bütçesini dengelemek kolay gibi görünse de, aslında bir çok gizli sorun bulunmaktadır. Bir aile bütçesi sadece gelir ve harcamaların bir toplamı değil aynı zamanda karmaşık bir planlama ve risk alma sistemidir. Dahası, aile bütçesi her aile bireyine bağlıdır. Kişisel bütçenizi sadece kendiniz için sorumlu tuttuğunuzda korumak çok kolaydır. Gelirinizi ve temel masraflarınızı kolaylıkla planlayabilirsiniz. Buna ek olarak, özel alımlarınız için ekstra para da ayırabilirsiniz. Eğer, ebeveynleriniz ya da aileniz varsa, çok sayıda yeni sorumluluk alırsınız. Bütün bütçenizi eşiniz, çocuklarınız veya ebeveynlerinizle paylaşmanız gerekecektir.

Yalnızca bir çift olduğunda, bütçe yapmak çok basittir. Siz ve eşiniz para kazanmak, harcama yapmak ve gelecek için bir şeyler saklamak için çalışırsınız. Her eşin  eşit para harcadığı 50 \ 50 ortaklığında bölüşmek daha kolaydır. Şanssız bir şekilde, herkesin kendine özgü ihtiyaçları vardır. Eşlerden biri ucuz giysiler giymeye hazırken, diğer eş asla bu tür şeyler satın almak istemeyebilir. Böyle zamanlarda, ilk eş, diğerinin ihtiyaçlarına 'sponsor' olur.

Peki ya çocuklar? Bu unsur, aile bütçesi planlamasını son derece zorlaştırıyor. Çocuksuz bir çift bağımsızdır. Her iki eş de harcamalarını başarıyla kontrol edebilir ve tahmin edebilir. Gelecekteki gelirlerinden emindirler ve çok fazla ekstra harcamalar yapabilirler. Çocuklarınız olduğunda sorumluluk kazanırsınız. Yaşamlarından, sağlığından ve refahlarından siz sorumlusunuz. Çocukların yemek, sağlık, giysi gibi ihtiyaçları bulunmaktadır. 

Özellikle sağlık harcamaları ile ilgili konuşursak, çocuklar bu açıdan kesinlikle öngörülemezdir. Bir gün kendilerini çok iyi hissederken, ertesi gün doktor yardımına ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle, öngörülemeyen durumlar için ebeveynlerin ekstra para ayırması gerekmektedir. Aile bütçeleri, bu gibi ek durumlara göre planlanmalıdır. Önemli harcama kalemlerinden biri de eğitimdir. Ebeveynler, çocuklarına iyi eğitim vermeye çalışmaktadır; ancak bunun maliyeti oldukça yüksektir. 

 

Aile bütçenizi nasıl planlayabilirsiniz? 

Oldukça zor gibi görülse de, bütçeyi akıllıca planlamak kolaydır. Başlangıç ​​olarak, çalışan aile bireylerinin sayısını sayın ve aylık ortalama gelirlerini ekleyin. Sonra, temel harcamaları hesaplayın. Yaşamınız için kesinlikle para harcamanız gerekecektir. Elektrik, benzin, su, internet, toplu taşıma gibi harcamalarınız olacaktır. Bu unsurların ortalama ücretini hesaplayın, ayrıca gıda ve diğer hizmetler için ne harcamak istediğinize karar verin. 

Harcamalarınıza kıyafetler ve ev aletlerini de dahil edebilirsiniz. Tüm bu hesaplamalardan sonra (geliriniz harcamalarınızdan yüksekse), geleceğiniz için para biriktirme şansınız olur.

Aile bütçelerini sağlıklı ve sağlıksız şeklinde tanımlamak mümkündür. Birincisi, gelirin ailenin harcamalarından daha yüksek olduğu bütçe. Bu durumda, insanlar borcunu ödeyebilir ve mali durumlarını iyileştirebilirler. Bir aile bütçesini düzenli olarak korumak için aylık gelirlerinizin %5'ini tasarruf etmelisiniz. 

Sağlıksız bütçe ise, gelirin üzerindeki harcamalar ile açıklanabilir. Bu durumda, finansal refahınız hızla azalırken, borçlarınız artar. Bu sorunu çözmenin en iyi yolu lüksleri ve pahalı alımları bütçenizden kaldırmaktır. Örneğin, en az %50 daha az maliyetle eski bir otomobil satın alabiliyorsanız, yeni bir arabaya ihtiyaç duymamalısınız. Pahalı kafeleri ve fast food yemekleri satın almak yerine, evinizde hazırladığınız yemekle işyerinize gidebilirsiniz. Son olarak, faturaları elektrik, su ve doğal gazı ölçülü kullanarak makul bir şekilde azaltmak mümkündür. Örneğin, ışık ve elektrikli aletleri onlara ihtiyacınız olmadığında kapatın.

Bir aile bütçesi, birçok tecrübesiz genç bunu düşünmese de tartışmak için karmaşık bir konudur. Bu süreç, zihin, eleştirel ve analitik düşünme becerilerini gerektirir. Ailenin refahını korumak için kendi ihtiyaçlarını ve fırsatlarını objektif bir şekilde öngörebilir ve değerlendirebilir.

 




Bu haber 10.1.2017 21:39:24 tarihinde eklenmiştir.


Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • Ayaklarınızdaki Koku Nasıl Önlenir?

  • Sabahları Dinç Uyanmanın Püf Noktaları

  • Konjunktivit; Nedenler, Belirtiler, Önleme Ve Tedavi

  • Şifa Kaynağı Olan Bu Meyveyi Mutlaka Tüketin

  • Uyurken Sol Tarafınızda Yatmanızın Sağlığınız Üzerinde Kesin Bir Etkisi Var mı?

  • Çin Astrolojisine Göre Ben'lerin Anlamı Nedir?

  • Muzların Sağlık Sorunlarınızı Nasıl Kolaylaştırdığını Biliyor musunuz?

  • Bu İkili Kanser Dahil Pek Çok Hastalığa İyi Gelebilir

  • Bir Diliminin Kokusu Bile Güne Zinde Başlamanıza Yardımcı!

  • Şeker hastalığı ile nadiren ilişkili olan 4 çeşit gıda!

  • Televizyon İzlemek Yerine Beş Farklı Alternatif Önerisi

  • Saç Dökülmesine Neden Olan Faktörler

  • Ağız İçi Yaralarına Doğal Tedavi Yöntemleri

  • Egzersiz Yapmadan Doğal Olarak Yağ Yakabilirsiniz!

  • Diş Fırçanız Hakkında Rahatsız Edici Gerçekler!!!

  • Bu Bitkinin Yaprağını Yaktığınızda Stres Kaybolur!

  • Tırnak Cilası Uyguladıktan 10 Saat Sonra Vücudunuzda Neler Olduğunu Öğrenin!

  • Karanfil'in Neye İyi Geldiğine Şaşıracaksınız!

Benzer Haberler