Genel Anestezi, Organizma İçin Bir Şoktur: Bunlar da Sonuçlardır!

Genel Anestezi, Organizma İçin Bir Şoktur: Bunlar da Sonuçlardır!

İnsanlar, genel anestezinin ciddiyetini anlamıyor ve çoğunlukla kendi istekleriyle genel anestezi almak istiyorlar.


Cerrahi veya diğer işlemler gerektiğinde, bazı tıbbi durumlarda genel anestezi gereklidir. Çoğunlukla bu işlemler çok acı verici ve hastanın bu davranışı hatırlamaması için uyumanız gerekmektedir.

Kişi anesteziye girerken beyin ağrıya tepki göstermez, çünkü  güçlü maddelerin etkisi altındadır. Genellikle bazı sağlık sorunları olan insanlar yan etkilerle karşılaşabilir. Anestezi, uyandıktan sonra herhangi bir komplikasyona sahip değildir.

Genel anestezide oluşan yan etkiler şunlardır: 

Larinjit: Genel anestezi uygulanan insanların yaklaşık yüzde 50'sinde larenjit, uyanmanın bir yan etkisi olarak görülür. Ameliyat sırasında boğazda solunumu kolaylaştıran  bir tüp yerleştirilir. Boğazdan tüp çıkarıldığında hastanın anesteziden uyanmasından sonraki ilk birkaç saat boyunca boğaz ağrısı çok yaygındır. Anestezinin bu yan etkisi  tamamen zararsızdır ve bu nedenle birkaç gün içinde geçecektir.

Hipotermi: Hafif hipotermi, genel anestezinin bir sonucu olarak da titreme olur. Çoğu durumda, bu yan etkiler erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür. 

Kusma ve mide bulantısı: Kusma ve mide bulantısı, anesteziden uyanmanın ardından ortaya çıkabilecek en sık yan etkiler arasındadır. Kusma genellikle cerrahiden sonraki ilk 24 saatte gerçekleşir ve bazı hassas hastalarda daha uzun sürebilir. Mide bulantısı birkaç gün sürer. Çoğunlukla zararsızdır, ancak bu postoperatif günlerde çok yorucu ve bazen de ağrılıdır.

Kas ağrısı: Genel anestezi kas ağrısına da neden olabilir. Ameliyatın biraz daha uzun sürmesi durumunda göğüs ağrısı çok güçlü ve tatsız görünebilir. Kas ağrıları ve sertlik gibi rahatsızlıklar hastaya iki veya üç günden fazla işkence yapmaz.

Baş dönmesi ve baş ağrısı: Baş dönmesi ve baş ağrısı da genel anesteziden uyandıktan sonra beklenebilir rahatsızlıktır. Sezaryen veya diğer jinekolojik operasyonlar sonrasında doğumdan sonra bu kötü tecrübeyi çok sayıda kadın yaşıyor. 

Uyuşukluk ve karışıklık: Uyuşukluk, genel anestezinin birçok yan etkisinden biridir. Çoğunlukla ameliyat sonrası hastaların kafası karışıktır, uyanması ve çevrelerinde neler olup bittiğini anlamaları biraz zaman almaktadır. Gençler genelde böyle sorunlarla karşı karşıya kalmazlarken yaşlı kişilerin kafası karışık olabilir. Bazı bilimsel çalışmalar, yaşlı insanlardaki bu sonuçların gerçekten yıkıcı olabileceğini ve beyinleri üzerinde kalıcı etkiler bırakabileceğini bile göstermiştir.

İstenmeyen etkilerin ortaya çıkma riskini nasıl azaltabilirim?

Birincisi ve en önemlisi, anesteziden altı saat önce hiçbir şey yememeli ve içilmemelidir. Bu şekilde, sağlıklı bireylerin kusma ve bulantıdan korunmaları sağlanacaktır.

Ameliyattan en az bir gün önce motorlu araç kullanmamalısınız. Cerrahiden önce oje, tüm takılar, protezler ve varsa kontakt lenslerin çıkarılması zorunludur.

Tabii ki sigara içen hastalar, anestezinin etkilerinden en az 24 saat önce sigara tüketmemelidir. 

Önemli not: Ameliyata girmeden önce ve ameliyattan çıktıktan sonra,  ne zaman birşey yiyeceğinizi ve içeceğinizi mutlaka doktorunuza danışmalısınız.





Okuyucu Yorumları