Grip aşısı zararlı mıdır?

Grip aşısı zararlı mıdır?

Grip aşısı ne kadar faydalı olur? Zararlı olduğuna dair söylenenler ne kadar doğru?


Havaların soğumasıyla grip sezonu da başlamış oldu. Grip sezonuyla beraber de en çok merak edilen sorular da yine gündemde. Grip aşısı zararlı mıdır? Yan etkileri olur mu? Hamileyken grip aşısı yaptırabilir miyim? Bu sorular uzar gider, üstelik her kafadan çıkan farklı sesler yüzünden bu soruların net cevaplarını almak da bir hayli zor.

1-2 sene öncesine kadar uzmanların hem fikir olduğu bu konu artık iyice kafa karıştırıcı bir hal almış durumda. Kimi uzmanlar, mutlaka grip aşısı yapılmalı derken, kimi uzmanlar da küçük çocuklar ve yaşlılar dışında grip aşısının gerekli olmadığı görüşündeler. 

Diğer yandan, grip aşısının yapılması gerektiğini söyleyen uzmanlar bile aşının hasta olmadan önce yapılması gerektiğinin altını çiziyorlar. Yani grip olduktan sonra yapılan aşının hiç bir faydası yok. Hatta gripten hemen önce yapılan aşının da faydası yok. Bildiğiniz gibi grip aşısı, ölü grip mikrobunun vücuda enjekte edilmesi anlamına geliyor. Ölü mikrobun vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemi üzerinde etkili olması için 1-2 ay süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Üstelik grip mikrobunun her sene şekil değiştirdiği ve kendi bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülürse, aşının etkili olması için bu süre gerçekten önemli olmaktadır.

Hamilelik dönemi, bağışıklık sisteminin daha kolay zarar gördüğü bir dönemdir. Üstelik hamilelik süreci boyunca ilaç kullanımının da en aza inmesi gerektiği düşünüldüğünde olası bir hastalığın anne adayları üzerindeki etkisi büyük olabilir. Eğer zayıf bir bünyeniz varsa grip aşısı olup olmama kararını mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 

 





Okuyucu Yorumları