Ramazan Ayında Ramazanlaşmak!

Ramazan Ayında Ramazanlaşmak!

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile.


Ramazan ayında Ramazanlaşmak, “Ramazan”, isminin manalarında da saklıdır. “Ramazan” Arapça bir kelime olup, üç manası vardır. (Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili, 1/531)

 Birincisi: Yaz sonunda, güz mevsimimin evvelinde yağıp yeryüzünü tozlardan kirlerden temizleyen sonbahar yağmurlarına denir. Bu sonbahar  yağmurları yeryüzünde var olan her şeyin üzerindeki toz toprağı, kiri pası temizlediği gibi;  Ramazan ayında oruç tutarak ibadet eden mü’minler, onbir aydan beri günahlarla  kirlenmiş olan ruhlarını temizleyerek ramazanlaşırlar.

Nitekim bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kim fazîletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, İman 28, Savm 6; Müslim, Sıyâm 203; Ebû Dâvud, Ramazan 1.)

Ayrıca sonbahar yağmurları, yazın kuruyan bitkilerin yeniden yeşermesini, yılın ikinci baharının başlamasını sağladığı gibi; Ramazan ayında da oruç tutarak ibadet eden mü’minler, onbir aydan beri sekülerizim (dünyevileşme) ile kuruyan maneviyatının yeniden canlanmasıyla, yeşermesiyle ulvileşerek (dindarlaşarak), ramazanlaşırlar.

İkincisi: Güneşin şiddetli harâretinden toprağın, taşların yanıp kızması anlamına gelir. Böyle kızgın yerde yürüyenlerin  ayakları yanar, zahmet ve meşakkat çekerler. Kızgın yerler, üzerinde yürüyenlerin ayaklarını yaktığı gibi, Ramazan ayında oruç tutan müminler de açlık ve susuzluğun harâretine katlanır, meşakkat çeker, içleri yanar. Böylelikle günahları yanıp, mağfiret olunarak ramazanlaşırlar.

Üçüncüsü: Kosanın veya kılıcın namlusunu keskinleştirmek yada okun ucundaki demiri inceltip ve sivrileştirmek  için yalabık iki taşın arasına koyup dövmek anlamına gelir.

Ramazan ayında oruç tutarak ibadet eden mü’minler onbir aydan beri, narsizim (bencillik, menfaatpereslik, egoizim) ile sertleşen,  kabalaşan, kendinden başka kimseyi görmeyen, insanlar, etrafında var olanları farkedip, iyilik, paylaşma ve güzel ahlak ile naifleşerek (yumşayarak), nezaket (incelikle)  ve zerafetle ramazanlaşırlar.

Dolayısıyla İsmi "Ramazan" olanlar; Zarif , nezih (pırıl, pırıl, tertemiz), naif ruhlu (yumşak,uyumlu), fütüvvet seciyeli( daima genç ve canlı kişilikli) insanlar demektir.

Saygı ve muhabbetle selam eder, huzur,sağlık ve mutluluk niyaz(dua) ederim.


http://www.bigazete.com.tr sitesinden alınmıştır.




Okuyucu Yorumları